Plásmata: Bodies, Dreams, and Data: Ενας ακόμα λόγος για να κάνεις μια βόλτα στο Πεδίον του ‘Αρεως

by karderinos

Ώρες ώρες σκέφτομαι πόσο σωστό timing είναι να μένω αυτά τα τελευταία πέντε χρόνια στην Κυψέλη. Πέτυχα τη γειτονιά όταν ήταν στην παρακμή της, με μια Φωκίωνος Νέγρη σκοτεινή και με ρημαγμένα μαγαζιά. Ευτυχώς, αυτό άλλαξε κατά πολύ τα τελευταία χρόνια. Όπως άλλαξε και το Πεδίον του Αρεως, όπως άλλαξα και εγώ!

Δεύτερη χρονιά που η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση παρουσιάζει έκθεση με υπαίθρια εικαστικά (και όχι μόνο) έργα! Εχει τον τίτλο Plásmata: Bodies, Dreams, and Data και ξεκίνησε στις 23 Μαΐου. Διαρκεί μέχρι τις 10 Ιουλίου του 2022 και ουσιαστικά είναι η συνέχεια της περσινής έκθεσης “You and AI” που ασχολήθηκε με την τεχνητή νοημοσύνη και τον τρόπο που τοποθετούμαστε απέναντι σε αυτήν. Η φετινή έκθεση, Plásmata: Bodies, Dreams, and Data, αναζητά το σώμα, το δικό μας και το άλλο. Tο ατομικό και το συλλογικό, το ανθρώπινο και το μη ανθρώπινο και –τελικά– το πλανητικό. H ψηφιακή τεχνολογία εισχωρεί στο ανθρώπινο σώμα και ταυτόχρονα το επεκτείνει.

 

Ένα τεχνητό φεγγάρι από ακτίνες λέιζερ που δημιουργείται με την ενέργεια του αττικού ήλιου και υψώνεται στα 70 μέτρα· ένας φωτεινός κόκκινος πλανήτης 22 μέτρων, χωρισμένος σε δύο ημισφαίρια· ένας μετατεχνολογικός ναός· μια μετανθρώπινη πλανητική πόλη, projection mapping πάνω σε δέντρα, ένα σύγχρονο μαντείο που προσφέρει στους ανθρώπους προσωπική καθοδήγηση σχετικά με υπαρξιακά διλήμματα, προβολές έργων από τη συλλογή του NOWNESS και τη συλλογή του SHOWStudio του Nick Knight, ηχητικές διαδρομές και ηχοτοπία, ο κόσμος των videogames όπου το ηλιοβασίλεμα δε σταματά ποτέ, ένα άβαταρ που αντιστέκεται στις τεχνολογίες αναβάθμισης, ένα ανδροειδές που μας δίνει φάρμακα σε ένα ξεχασμένο φαρμακείο στην άκρη του πάρκου.

“We are having the time of our lives” γράφει το έργο που μας υποδέχεται στην έκθεση και δίνει τον τόνο της: ενός διασκεδαστικού ψηφιακού ονείρου, ενός κήπου απαγορευμένων απολαύσεων που ικανοποιεί και ταυτόχρονα καταβροχθίζει τα πλάσματα που είμαστε ή θα θέλαμε να είμαστε. Με 25 διεθνή έργα μεγάλων διαστάσεων για πρώτη φορά στην Ελλάδα και νέες αναθέσεις, περισσότερα από 250 τετραγωνικά μέτρα έργων LED, βίντεο, διαδραστικές εγκαταστάσεις, 3D scanning, γλυπτά, φωτιστικές εγκαταστάσεις, mapping, ψηφιακές ταινίες, animation, τα εκθέματα αποτυπώνουν τον τρόπο που επιβιώνουμε μέσα σε ένα ψηφιακό περιβάλλον, που βλέπουμε τον εαυτό μας μέσα από την αντανάκλαση που εμείς οι ίδιοι δημιουργούμε, σε γνωστές διαδρομές αλλά και στα πιο απρόσμενα σημεία του πάρκου.

Σε έναν κόσμο όπου τα δεδομένα είναι ο νέος πηλός, πώς χρησιμοποιούμε τα ψηφιακά μας «χέρια» για να δημιουργήσουμε διαφορετικούς τύπους πλασμάτων και ταυτοτήτων, για να κατεργαστούμε και να ανακατεργαστούμε τους εαυτούς μας; Πώς μπορούμε να διαπλάσουμε τα δεδομένα –αυτή τη νέα πρώτη ύλη– για να απελευθερώσουμε τα σώματά μας, να γιορτάσουμε τις αστείρευτες δυνατότητες των υβριδικών –φυσικών και ψηφιακών– κόσμων, προστατευόμενοι συγχρόνως από τη δυσοίωνη πτυχή τους, αυτήν της συλλογής δεδομένων και της επιτήρησης; Σε μια εποχή κατά την οποία έχουμε γίνει θεοί και συγχρόνως σκλάβοι των νέων μας δημιουργημάτων, πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον ψηφιακό πολιτισμό για να ενώσουμε την ανθρωπότητα αντί να τη διχάσουμε;

Είναι σίγουρα κάτι που πρέπει να δείτε από κοντά και μάλιστα όχι μόνο μία φορά! Αν θέλετε να παρακολουθήσετε τα έργα και να τα κατανοήσετε τότε σίγουρα θα χρειαστείτε περισσότερες επισκέψεις! Οπως και να χει, ακόμα και μια βόλτα στο ανανεωμένο πια πάρκο θα σας γεμίσει με ολοκαίνουριες εικόνες βγαλμένες από το μέλλον!

Δε’ιτε και το trailer:

 

You may also like

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More