Αρχαιολογικός χώρος Ελευσίνας, η έκπληξη

by karderinos

Πραγματικά πόσα πολλά είναι αυτά που δεν ξέρεις. Πόσα όμορφα πράγματα υπάρχουν γύρω σου, που δεν τα έχεις εντοπίσει; Πόσα νέα spots σε περιμένουν εκεί έξω, και είναι εντυπωσιακά όμορφα; Πολλά πίστεψέ με!

Μια τέτοια εμπειρία ήταν για μένα, ο αρχαιολογικός χώρος στην Ελευσίνα.

Στην Ελευσίνα; Τι δουλειά έχω εγώ εκεί; δεν θυμάμαι να έχω πάει ποτέ“, είπα στα παιδιά που μου πρότειναν να κάνουμε την βόλτα μέχρι εκεί.

Πάμε έχει αρκετό ενδιαφέρον ακόμα και για εσένα που δεν αγαπάς τα μουσεία

H αλήθεια είναι ότι είχα μια εντελώς διαφορετική εικόνα για την περιοχή σε σχέση με αυτήν που συνάντησα, επίσης την περιοχή την ήξερα όπως όλοι μας για τα Ελευσίνια Μυστήρια και για τον Αισχύλο.

Αυτοκινητάκι, μουσικούλα, καφέ στο χέρι και φτάσαμε! Ενδιαφέρον η Ελευσίνα, βλέπω έναν δρόμο με καφέ και μαγαζιά με ωραίο στυλ. Κόσμος πάει και έρχεται και όντως δεν κάναμε ούτε μια ώρα να φτάσουμε.

Λίγα πράγματα για τον Αρχαιολογικό χώρο

Η Ελευσίνα ιδρύθηκε περί το 2000 π.Χ. στις πλαγιές του ανατολικού λόφου μιας χαμηλής λοφοσειράς στη Ν.Δ. γωνία του Θριάσιου πεδίου, κοντά στον Ελευσινιακό κόλπο και αναπτύχθηκε κατά τη Μυκηναϊκή Εποχή σε ισχυρά οχυρωμένη πόλη. Την εποχή αυτή χτίστηκε το μυκηναϊκό μέγαρο, που ταυτίσθηκε με τον πρώτο ναό της Δήμητρας, Β.Α. του Τελεστηρίου των κλασικών χρόνων.

Σύμφωνα με τον φιλόσοφο και ιστορικό Στράβωνα υπήρξε μία από τις δώδεκα πόλεις που ιδρύθηκαν στην Αττική από τον μυθικό βασιλιά Κέκροπα. Αργότερα ακολούθησε η ένωση με την αρχαία Αθήνα. Εκεί άνθησε η λατρεία της Δήμητρας και της κόρης της Περσεφόνης. Στο όνομα τους τελούνταν και τα Ελευσίνια Μυστήρια από τη Μυκηναϊκή Εποχή έως το τέλος του 4ου αι. μ.Χ.

Εννοείται δεν θα κουράσω περισσότερα με ιστορικά γεγονότα μιας και σίγουρα δεν είναι κάτι που μου αρέσει να διαβάσω και εγώ, θεωρώ ήταν μια καλή εισαγωγή όμως για να έχεις εικόνα πριν σε βάλω μέσα στον αρχαιολογικό χώρο. Αν πάλι θες περισσότερο Info θα το βρεις εδώ.

Πάμε μέσα:

Κάθε χώρος έχει τα δικά του vibes. Όποιος και να είναι, όπως και να είναι, σου δημιουργεί συναισθήματα. Διαφορετικά για τον καθένα σίγουρα, όμως όλοι αντιλαμβάνονται έναν χώρο που έχει αυξημένη θετική ή αρνητική ενέργεια. Έτσι και εγώ, αυτήν την ανοιξιάτικη ημέρα που βρέθηκα εδώ, ‘έπιασα αμέσως τα ancient vibes.

Αρχαία κομμάτια ενός πολιτισμού και γύρω γύρω ένα πράσινο τοπίο με κίτρινες μαργαρίτες, η φύση εδώ νιώθει το ίδιο όμορφα με μένα και δημιουργεί.

Εδώ αν θες, να παρατηρήσεις τα πάντα θα πρέπει να έχεις αρκετό χρόνο για να διαβάσεις και να μελετήσεις όλο το info του χώρου. Εγώ απλά περπάτησα χαζεύοντας το παλιό με το καινούριο. Τους τουρίστες με τα σκισμένα Jeans, και τα λουλούδια σε ένα αρχαίο φόντο.

Το μουσείο που χτίστηκε το 1890:

Η πρόσβαση στον χώρο είναι δωρεάν, είναι μια πανέμορφη βόλτα που όλοι οι Αθηναίοι πρέπει να κάνουμε. Βέβαια αφού θα έρθεις μέχρι εδώ αξίζει και μια επίσκεψη στο μουσείο που βρίσκετε στον ίδιο χώρο. Το εισιτήριο κοστίζει μόλις 3€ και σίγουρα αξίζει τα λεφτά του.

Χτισμένο το 1890, και έχοντας υποστεί μια μικρή επέκταση το 1892, το Μουσείο Ελευσίνας έχει έξι αίθουσες που περιέχουν μια πλούσια σειρά αντικειμένων χρονολογουμένων από τα μεσοελλαδικά χρόνια (1900-1600 π.X.) ως τα πρώιμα χριστιανικά.

Στα hihglights σίγουρα η αυλή του μουσείου που, αν και δεν κάνει να την φωτογραφήσεις (σύμφωνα με τον φύλακα) είναι η πιο ωραία φωτογραφία που θα τραβήξεις εδώ.

Και κάτι ακόμα:

Στον λόφο πάνω από το Τελεστήριο, μόλις 80μ από το μουσείο, υπάρχει και ο ναός της Παναγίας. Χτισμένος πάνω στα ερείπια ενός παλαιότερου ναού. Εξωτερικά ήταν στενάχωρο το πόσο παραμελημένος ήταν όμως μαθαίνω ότι, εσωτερικά έχει υπέροχες τοιχογραφίες που χρονολογούνται στο 17ο – 18ο αιώνα. Δεν τις είδα ποτέ αφού ήταν κλειδωμένο.

Αυτή ήταν η βόλτα έκπληξη λοιπόν.

H Ελευσίνα που νόμιζα ότι ήξερα, δεν είχε καμία σχέση με αυτήν που τελικά συνάντησα. Ναι ξέρω, ντροπή μου, που ασχολούμαι με τον τουρισμό και μέχρι πριν 2 χρόνια δεν ήξερα για αυτόν τον αρχαιολογικό χώρο όμως σίγουρα επανορθώνω με αυτό το blog post.

Αν τύχει και σου έχω βάλει το φιτίλι να πας, τότε θέλω να μου γράψεις στο instagram τις εντυπώσεις σου!

You may also like

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More