Μετακόμισα στην Αθήνα το 2007. Από τότε θυμάμαι τον εαυτό μου, κυκλοφορεί στο κέντρο της πόλης και μασουλάει. Η πόλη αυτή σου δίνει την δυνατότητα να βρίσκεις πενανόστιμα street food σε κάθε γωνιά της.
Παραδοσιακοί φούρνοι, διαχρονικά τυροπιτάδικα, νεοφερμένες τάσεις, μαγαζιά μικρά και μεγάλα, φτιάχνουν πράγματα που με εντυπωσιάζουν κάθε φορά που τα δοκιμάζω.
Σε αυτό το άρθρο θα σου γράψω για μερικά από αυτά, και το ίδιο πράγμα θα επαναλαμβάνω τακτικά γιατί όλο και κάτι καινούριο ανακαλύπτω. Επίσης κάθε φορά που ανακαλύπτεις εσύ κάτι νέο θα μου άρεσε να το μοιραστείς μαζί μου στο instagram.
Πάμε να δούμε τα 5 πρώτα.
Το Πεϊνιρλί της Βικτώριας
Το βάζω πρώτο πρώτο γιατί με μια γρήγορη αναζήτηση στο internet δεν βρήκα καμία αναφορά για αυτό το αγαπημένο μου spot και είναι τουλάχιστον ντροπή! Ακριβώς έξω από την έξοδο του σταθμού θα βρεις λοιπόν το πεϊνιρλί της Βικτώριας. Ένα ιστορικό μαγαζί που εξυπηρετεί για πολλά χρόνια μέρα και νύχτα.

Εδώ δεν έχει τραπεζοκαθίσματα, ούτε κάποιο avand gard ντεκόρ. Έχει απεριόριστη γεύση, έχει πάνω από 10 διαφορετικά είδη με πεϊνιρλί, έχει σπιτικές πίτες ταψιού και έχει και ένα κρουασάν που θέλω να δοκιμάσεις. Είναι το πιο σοκολατένιο κρουασάν που δοκίμασες ποτέ, και το φτιάχνουν εκεί ίσως και 2 ώρες πριν το αγοράσεις. Περιττό να πω, ότι όλα είναι χειροποίητα.

Τα δικά μου αγαπημένα είναι αυτό με Φιλαδέλφεια και μπέικον και αυτό με το κοτόπουλο.
Θα το βρεις στην Χέuδεν 15, και μπορείς να τα αγοράσεις με 2€ το καθένα.
Η “Καυτή Πατάτα” στην Κολοκοτρώνη

Στην Τουρκία είναι ένα από τα Must Try και το λένε “Kumpir”. Στην Βραζιλία το αποκαλούν “batata inglesa” που σημαίνει Αγγλική Πατάτα. Και ενώ όλοι πιστεύουμε ότι η “Baked Potato” ή “Jacket Potato” είναι ένα ανατολίτικο food trend δεν είναι.
Η πρώτη “δοκιμή” ήταν στην Αγγλία στα μέσα του 19ου αιώνα σε αυτοσχέδιες καντίνες πατατοπαραγωγών. Επίσης, το Ηνωμένο Βασίλειο είναι πρώτο σε κατανάλωση αυτού του steet food, αφού σύμφωνα με έρευνα στο Λονδίνο πωλούνται καθημερινά, πάνω από 10 τόνοι “ψητής πατάτας”.
Στην Αθήνα, ήρθε για πρώτη φορά με το όνομα “Καυτή Πατάτα” και ήταν κάτι που το αγάπησα από την πρώτη στιγμή. Ελληνικές πατάτες ψήνονται για 90 λεπτά στους 300 βαθμούς κελσίου και αφού κάνουν την έξοδο από το φούρνο ανταμώνουν με βούτυρο και κασέρι. Η συνέχεια έχει γέμιση (ότι θες εσύ) και φαντασία. Με περίπου 5€ έχεις ένα γεύμα που είναι πάνω από 700 γραμμάρια (γύρω στα 500 είναι η πατάτα) και αυτό όλο σε έναν από τους πιο κεντρικούς δρόμους της Αθήνας.

Αν από το 2015 που είναι εκεί, δεν του έδωσες την απαιτούμενη σημασία, σου προτείνω να το κάνεις αύριο το μεσημέρι. Βουρ για την Κολοκοτρώνη 37 λοιπόν.
Καλίνκα Μαλίνκα στην Σταδίου
φολκλόρ Ταπετσαρίες, δημιουργικά χέρια, Ρώσικα vibes, και μυρωδιές από χειροποίητα πιροσκί που σίγουρα δεν έχεις ξαναδοκιμάσει. Το “Καλίνκα – Μαλινκα” αν και δεν ξέρω τι πραγματικά σημαίνει, συντροφεύει συνέχεια τις βόλτες μου.
Οι κυρίες με τις παραδοσιακές ποδιές ζυμώνουν αυθεντικά Ρώσικα πιροσκί, προσθέτουν την γέμιση και στην συνέχεια τα ψήνουν ή τα τηγανίζουν. Γεμιστό με κιμά, ή με πατάτα και μανιτάρια ή με τυρί και μπέικον πάντα τα τιμάω. 27 διαφορετικές συνταγές και γεύσεις σε περιμένουν σε αυτό το ethnic spot.

Επίσης, αν κάνεις την πρώτη αναγνωριστική επίσκεψη δοκίμασε να αγοράσεις και την γλυκιά βερσιόν. Έχει πιροσκί με μήλο και κανέλα, ή με κρέμα βανίλια. Εντυπωσιακό επίσης και αυτό με φρέσκα μούρα.
Για τις ρώσικες αυτές λιχουδιές βάλε στο google maps Σταδίου 27.
Smak για το Luxury Πεϊνιρλί
Για το αγαπημένο μου αυτό μαγαζί στα έχω γράψει αναλυτικά εδώ. Είναι όντως το Luxury Πεϊνιρλί της πόλης και όχι μόνο! Πρωί, μεσημέρι και βράδυ θα βρεις φρέσκια ζύμη αργής ωρίμανσης που ψήνεται μπροστά σου σε καυτή πέτρα, και μέσα σε ελάχιστα λεπτά μπορείς να την απολαύσεις, με αλμυρά ή γλυκά υλικά. Το αγαπημένο μου είναι το γλυκό με ανθότυρο, μελί, κρέμα και σπιτικό γλυκό πορτοκάλι. Μου θυμίζει μπουγάτσα Θεσσαλονίκης σε μια πιο soft έκδοση.

Ενα ακόμα must try εδώ είναι το Tartufo! Μανιτάρια πόρτο μπέλο, λευκή κρέμα τρούφας και φύλλα από σπανάκι σε αυτό το μοσχομυριστό ζυμάρι.
Αν σε έχω πείσει τότε σημείωσε ότι το Smak είναι στην Ρόμβης 21 και προσφέρει μια διαφορετική εμπειρία.
Στο Let it Bee για ξεσκέπαστη Τυρόπιτα
Συγνώμη βρε παιδιά αλλά αν δεν παινέψω το σπίτι μου θα πέσει να με πλακώσει. Λογικά θα τα ξέρετε ότι είμαι Κυψελιώτης από την Μυτιλήνη και αγαπώ αυτήν την γειτονιά.
Στην Κυψέλη που λέτε και συγκεκριμένα στην πλατεία Αγίου Γεωργίου είναι το Let it Bee που φτιάχνει κάτι που δεν το έχω δοκιμάσει αλλού. Μια καταπληκτική ξεσκέπαστη τυρόπιτα με μυρωδικά και ίσως και λίγο πατάτα (δεν είμαι σίγουρος).

Εδώ έρχομαι πολύ συχνά για να πάρω καφέ σε χάρτινο ποτήρι, και σπιτικά cookies με ξηρούς καρπούς και σοκολάτα. Ένα σακουλάκι cookies με 1.90€ μου φτάνει για 3 πρωινά με τον καφέ μου! 🙂

Συνήθως φεύγω με αυτήν την τυρόπιτα ή με κάποια από τις υπέροχες τάρτες που φτιάχνουν εκεί. Σε όποια γειτονιά λοιπόν και αν μένεις, πρέπει να κάνεις την βόλτα μέχρι εδώ.
To google maps να γράψει Επτανήσου 13, Κυψέλη και μου λες ευχαριστώ αργότερα.
Αυτά για την ώρα και θα επανέλθω με άλλα 5 spots τις επόμενες ημέρες.
2 comments
Μια κάποια προτίμηση στα πεινιρλί διακρίνουμε, σωστά; H καυτή πατάτα είναι το πρώτο που θα επισκεφτούμε στην Αθήνα, καθώς έχω απωθημένο που δεν προλάβαμε να φάμε kumpir στην Κωνσταντινούπολη! Πολύ καλή επιλογή και το Etnico street food ( Κολοκοτρώνη 22). ΠΟλύ ωραίος οδηγός, μπράβο Παναγιωτη!
[…] Αγαπημένα Street Food Της Αθήνας Vol.1 […]